Mahir Eller Projesi Mardin'de Tanıtıldı

Mardin TSO işbirliğiyle yürütülen “Mahir Eller Projesi” Mardin’deki Tanıtım Toplantısıyla

İlgi Odağı Oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yürütülen “Mahir Eller” Projesi ile 30 bin kişiye ulaşılacak. Proje çerçevesinde bu kişilerin beceri haritasının çıkartılması ve mesleki yetkinliklerin belirlenmesiyle 3 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mahir Eller Projesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında ve Mardin’de Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliği ile yürütülüyor. Mahir Eller Projesi’nin Mardin Tanıtım Toplantısı, MTSO Başkanı Sn. Mehmet Ali Tutaşı ev sahipliğinde; Mardin Valisi ve Büyük Şehir Belediye Başkanı Sn. Mustafa Yaman, Yeşilli Kaymakamı Sn. Ömer Bilgin ve aralarında İŞKUR , İl Göç İdaresi müdürleri gibi önemli kurumların da bulunduğu, yüzün üzerinde katılımın sağlanması ile birlikte 29 Ocak’ta gerçekleştirildi.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetlilerin katıldığı toplantıda konuşma yapan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, yüzde 25 işsizlik oranı olan bir bölgede olduklarını söyledi. Vali Yaman, “Her vatandaşımızı kamu kurumlarında istihdam etme şansımız olmuyor. İŞKUR ile birlikte 6 aylık ya da uzatılırsa 9 aylık geçici istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Bunlardan ziyade kurumlarımızın, odalarımızın bu tür mesleki yeterlilik vermesi çok önemli. Türkiye Avrupa normlarında çalışmalar yapıyor. Ben bu Mahir Eller Projesinin önemli bir proje olduğuna inanıyorum” dedi.

ÇALIŞAN İLE İŞVERENLERİ İYTİYAÇ KORİDORUNDA BULUŞTURACAK BİR PROJE

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ise “Özel sektörümüzün de sahiplenmesiyle Mahir Eller Projesi, çalışan ile işvereni yeterlilik ve ihtiyaç koridorunda buluşturacak bir projedir” dedi. Projenin faydalarından bahseden Tutaşı, “Proje, mesleki yetkinliği olan kişileri belgelendirmek suretiyle istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefliyor. Proje, hem Türk vatandaşlarının ve hem de geçici koruma altındaki Suriyelilerin uluslararası standartlarla uyumlu mesleki yeterlilik belgesi alması suretiyle ekonomik hayata katılımını teşvik ediyor” ifadesinde bulundu.

İŞ GÜCÜNDE ARZ VE TALEBİ BULUŞTURACAK

Mardin Artuklu Üniversitesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci gerçekleştirdiği sunumda Mardin’in sektörel katma değer itibariyle hizmet ağırlıklı bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekti. Ekinci “Bu kapsamda; turizm, inşaat ve ulaştırma gibi alanlarda uzmanlaşma olduğu ve sektörel bir dönüşüm yaşandığı gözlenmektedir” ifadesini kullandı.

Mardin’deki işgücü arzı ve talebi arasındaki uyuşmazlığa da dikkat çeken Ekinci, “Mahir Eller Projesi”nin şirketlerin talep ettiği niteliklerdeki çalışanlarla buluşmasına imkan yaratabileceği şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ekinci, Mardin İŞKUR il verilerine göre 2018 yılında Mardin’de mevcut ve aranan meslekleri; Makineci (Dikiş), Overlok Makinesi Operatörü, Muhasebeci, İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle), Model Makineci (Dokuma, hazır giyim, ev tekstili) şeklinde sıraladı.

MAHİR ELLER PROJESİ MARDİN ÖZELİNDE ÇOK İLGİ GÖRÜYOR

Mardin Bölge Koordinatörü Burak Durak, katılımcılarla “Mahir Eller Projesi”nin detaylarını paylaştı. İki sene sürecek olan Mahir Eller Projesinin 12 ilde başarılı bir şekilde uygulamaya geçtiğini, Mardin özelinde ise çok sıcak karşılandığını belirtti. Proje kapsamında yaptıkları bilgilendirmeler sayesinde işverenlerin projenin gerçekten ihtiyaçlar dahilinde en kapsamlı proje olduğunu ve iştirak etmek için ellerinden gelen bütün desteği vereceklerini belirttiğini sözlerine ekledi. Ayrıca GKAS’ların Mardin'de projeye son derece ilgili olduklarını ve yaklaşık 1000 kişinin sadece bir kaç ay içerisinde kendilerine başvurduklarını belirtti. Mahir Eller’in Mardin’de çok iyi ilerlediğini söyleyen Sn. Durak, tüm kalbiyle projenin başarılı olacağına inandığını belirterek, günün sonunda Mahir Eller Mardin’de istihdam noktasında son derece faydalı olacağını ve Proje kapsamında söz konusu hedef olan 12 ildeki 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenmesi, 15 bin kişinin mesleki yetkinliği belgelendirilmesi ve 3 bin kişiye istihdam sağlanması noktasında Mardin’in öncülük edebileceğini belirtti.